Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Οδηγίες προετοιμασίας για κολονοσκόπηση

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

  • Η σωστή προετοιµασία του εντέρου πριν την κολονοσκόπηση εξαρτάται κυρίως από εσάς. Ένα σωστά προετοιµασµένο έντερο βοηθά τον ιατρό στην καλύτερη και λεπτοµερέστερη εξέταση κατά την κολονοσκόπηση.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν είστε διαβητικός ή αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρµακα (Syntrom, Parwarfin, Warfarin κ.α.) ενηµερώστε τον ιατρό για ξεχωριστές οδηγίες.

Προµηθευτείτε από το φαρµακείο ένα κουτί Klean-Prep (περιέχει 4 φακελάκια) και ένα κουτί ταµπλέτες Dulcolax.


5 µέρες πριν την κολοσκόπηση
Εάν παίρνετε σκευάσµατα που περιέχουν σίδηρο, ασπιρίνη, Salospir ή λαµβάνετε φάρµακα για τη διάρροια σταµατήστε τα µέχρι να γίνει η κολονοσκόπηση. Εάν παίρνετε άλλα φάρµακα να τα συνεχίσετε κανονικά.


3 µέρες πριν από την κολονοσκόπηση
Τρώτε κανονικά καθ' όλη τη διάρκεια της ηµέρας αλλά αποφύγετε τροφές µε υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωµί ολικής αλέσεως και δηµητριακά τύπου All Bran κ.α.).


2 µέρες πρίν από την κολονοσκόπηση
Συνεχίστε να τρώτε όπως την προηγούµενη ηµέρα µέχρι τις 2 µ.µ. Κατόπιν πρέπει να σταµατήστε να τρώτε στερεά µέχρι την ηµέρα της εξέτασης. Μπορείτε και πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά (υπολογίστε 1-2 ποτήρια υγρά την ώρα). Κατάλληλα υγρά εκτός από το νερό είναι τα αναψυκτικά (αεριούχα και µη), τσάι και καφές χωρίς γάλα, νερόσουπες, µπύρα, κρασί. Μπορείτε επίσης να τρώτε ζελέ (χωρίς φρούτα). Το βράδυ πρίν τον ύπνο να πάρετε 2 ταµπλέτες Dulcolax.


1 µέρα πριν την κολονοσκόπηση
Τελευταίο γεύµα στη 1 µ.µ. Να ξεκινήσετε να παίρνετε το διάλυµα του KlenPrep (κάθε φακελάκι να διαλυθεί σε 1 λίτρο νερό) στις 4 µ.µ. ακολουθώντας τις οδηγίες. Πρέπει να πιείτε και τα 4 λίτρα ώστε να γίνει σωστός καθαρισµός του παχέος εντέρου. Το σύνολο των 4 λίτρων πρέπει να καταναλωθεί µέσα σε 4-5 ώρες.
Το διάλυµα πίνεται πιο ευχάριστα αν είναι παγωµένο και αν προσθέστε λίγη πορτοκαλάδα ή λεµονάδα.


Την µέρα της κολονοσκόπησης

Συνεχίστε να πίνετε πολλά υγρά µέχρι και 2 ώρες πρίν από την εξέταση. Τα φάρµακά σας το πρωί της εξέτασης να τα πάρετε κανονικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

http://athensgastro.blogspot.com/2007/10/blog-post_04.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου